Buğdayda iyi verim almak için ne yapmalı?
Genel bir kılavuz olarak buğday yetiştiriciliğinde dekara 600 kg’ın üzerinde verim elde etmek ve dengeli gübreleme sağlamak için 12-14 kg/gün saf azot ve 4-5 kg/gün fosfor dozları yeterlidir. Fosforlu gübreler ekim sırasında veya ekimden önce toprağa uygulanmalıdır.
Buğday en çok hangi gübreyi sever?
– Temel gübre olarak 18-46-0 en uygun gübredir. Bu şekilde buğdayın ihtiyaç duyduğu tüm fosforu ve azotun 1/3’ünü karşılayabiliriz. – Buğdayın üst gübrelemesinden sonra en az 15 gün yağmur yağmazsa, bitkiler uygulanan gübrenin en fazla %26’sını emecektir.
Buğday çok su ister mi?
Buğday çeşitleri genellikle serin ortamlarda yetişir. Serin ortamlarda yetişen buğdayın çok fazla suya ihtiyacı yoktur. Buğdayın fizyolojik olgunluğuna ulaşması için ihtiyaç duyduğu su miktarı, buğday çeşidine bağlı olarak ortalama 300 ila 600 mililitre arasında değişebilir.
Buğday bakımı nasıl yapılır?
Buğday için en önemli bakım çalışması sap döneminde azotlu üst pansuman uygulamasıdır. Bir diğer önemli bakım işlemi ise yabancı ot kontrolüdür. Ülkemizde buğday temel olarak sulama yapılmadan yetiştirilmektedir. Sulamanın mümkün olduğu yerlerde buğday sap ve çiçeklenme döneminde sulanmalıdır.
Buğdaya ne gübresi atılır?
Üre, amonyum nitrat ve amonyum sülfat gübreleri buğday yetiştiriciliğinde yaygın olarak kullanılır. Üre ve amonyum sülfattan daha yüksek çözünürlüğe sahip olan amonyum nitrat gübreleri çok düşük nemde çözünebilir ve bitki alımına uygun hale gelebilir.
Buğdaya kükürt atılır mı?
Günümüzde buğday yetiştirilen toprakların kükürt oranı düşük olduğundan, toprağa kükürt katılarak buğdayın kükürt oranının artırılması yaygın ve pratik bir uygulamadır (Erdem 2004).
Buğdaya taban gübresi atılmazsa ne olur?
Yağışlı yıllarda verim yüksektir, ancak gübreleme düzgün yapılmazsa protein içeriği düşüktür. Buğday tanesi protein ve nişasta içerdiğinden, yağışlı yıllarda nişasta tanede daha uzun süre ve büyük miktarlarda birikir. Tahılda biriken ilk besin proteinlerdir ve proteinler protein ağları oluşturur.
Buğday ne sever?
Buğday genellikle serin ve sıcak iklim koşullarında yetişir. Gelişiminin erken evrelerinde yüksek sıcaklıkları sevmez. Sıcaklık 5-10 °C’dir; bağıl nem %60’ın üzerindeyse bitki normal şekilde gelişir. Yıllık yağış miktarı 350–1150 mm olan iklim bölgelerinde kaliteli ve bol ürün yetiştirilebilir.
Buğdayda kardeşlenme nasıl arttırılır?
Kardeşlenmeyi hızlandırmak için buğdayda kardeşlenme döneminde ilk uygulama dekara 350 cm3’tür. EkosolFarm sıvı solucan gübresi, sonbaharda püskürtme veya yağmurlama sistemleri kullanılarak uygulanır.
Buğday çimi neden sararır?
Yetiştirmek istediğiniz bitkinin toprak yapısına (kil miktarına) göre, özellikle kılcal kök derinliğine ve tarlanızın eğimine göre drenaj kanalı açarak su birikmesini engellemezseniz, su altında kalan kısımlardaki kökler hava (oksijen) alamadığı için bitkileriniz sararmaya başlayacaktır.
Buğday 1’e kaç verir?
Şu anda Türkiye’de en verimli buğday mahsulünün verimi yaklaşık 60’a 1’dir.
Buğday ne zaman başak verir?
Buğday bitkisinin suya ihtiyaç duyduğu veya en fazla su kullandığı dönemler gövde, sürgün ve süt üretim dönemleridir. Meyve tomurcuklanması mart ayı sonunda, meyve tomurcuklanması nisan ayı başında, süt olgunluğu ise mayıs ayı başında gerçekleşir.
Buğday güneşi sever mi?
Kardeşlenme ve söküm arasında çok fazla ısıya gerek yoktur. 10-15 °C sıcaklık, %65 nem, az ışık ve kısmen bulutlu hava uygundur. Mahsuller büyüdükçe sıcaklık ve nem gereksinimleri artar. Başak döneminden hemen önce yüksek bağıl nem, buğday verimi üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.
Buğday ilaçlama nasıl yapılır?
İlaçlama 8 ila 25 °C arasındaki hava sıcaklığında ve rüzgarsız, sakin ve yağmursuz havalarda yapılmalıdır. Öte yandan, pestisit tarlaya eşit şekilde uygulanmalı ve ilaçlanmamış alanlar ve dozlar arasında çakışma olmamalıdır. Kısacası, herbisitler önerildiği şekilde kullanılmalıdır.
Buğday kaç günde bir sulanmalı?
Kuru mevsimde, su bol olduğunda, sulama üç kez yapılmalıdır: saplanmada, zorlamada ve süt oluşumunda. Ekim mevsiminde toprak buğdayın çimlenmesi için yeterince nemli değilse ve mevsim kuraksa, ekim sırasında sulama yapılmalıdır.
Buğdayın proteini nasıl artar?
Buğday tanesi protein ve nişasta içerdiğinden, nişasta yağışlı yıllarda daha uzun süre ve büyük miktarlarda tanede birikir. Protein oranının istenilen düzeyde elde edilmesindeki en önemli etken azot gübrelemesidir, çünkü proteinin yapı taşı azottur.
Buğday tarımında verim üzerine etki eden faktörler nelerdir?
VERİM VE MALİYETLER Özellikle Mart ve Nisan aylarındaki yağmurlar bu yılki buğday verimine olumlu veya olumsuz etki etmektedir. Verimi etkileyen diğer faktörler ise çeşit, gübreleme, bakım, kültürel işlemler vb.dir. Sulama koşullarında sulama zamanı, verilecek su miktarı ve sayısı da verimi etkilemektedir.
Buğdayda kardeşlenmeyi artırmak için ne yapmalı?
Kardeşlenmeyi hızlandırmak için buğdayda kardeşlenme döneminde ilk uygulama dekara 350 cm3’tür. EkosolFarm sıvı solucan gübresi, sonbaharda püskürtme veya yağmurlama sistemleri kullanılarak uygulanır.
Buğdaya taban gübresi atılmazsa ne olur?
Yağışlı yıllarda verim yüksektir, ancak uygun gübreleme uygulanmazsa protein içeriği düşüktür. Bunun nedeni buğday tanelerinin protein ve nişasta içermesidir ve yağışlı yıllarda nişasta tanede daha uzun süre ve daha büyük miktarlarda birikir. Tahılda biriken ilk besinler proteinlerdir ve proteinler protein ağları oluşturur.