Hangi kelimelerde ünlü düşmesi olmaz?
Bir kelimede ünlü uyumunu aramak için en az iki ünlü gerekir. Türkçe kelimelerin ilk hecesi hariç, diğer hecelerde “o-ö” geniş ünlüleri yoktur. Bulunan kelimeler Türkçe değildir. “I care”, “it was announce”, “for your will”, “here you go”, “your palm” gibi kelimelerde ünlü düşüşü yoktur.
Ünlü düşmesi nasıl ayırt edilir?
İkinci hecesinde dar ünlü (ı, i, u, ü) bulunan bazı sözcüklere ünlüyle başlayan ek eklendiğinde dar ünlü düşer. “Bağrı” sözcüğünde ünlü düşmesi (bağrı “Gülümseme” ve “öpücük” kelimelerinde ünsüz harfler atılır ve “ş” harfi atlanır. İki heceli ve ikinci hecede ı, i, u, ü gibi dar ünlü harfleri bulunan bazı sözcüklerin ikinci hecesinde ünlü ile başlayan bir ek varsa sözcüğün ikinci hecesindeki ı, i, u, ü gibi dar ünlü harfler düşer. Bu duruma Türkçe fonetikte ünlü düşmesi denir. alın-ım = alın (aradaki ı harfi atlanır) Buna göre, “Ben, sen” sözcüklerine -e eki eklendiğinde kökteki e sesleri a olur ve bu ses olayına “ünlü değişimi” denir. “Ben + e – bana” sözcüğü ünlü değişiminin bir örneğidir. – Ünsüz türetme: “Affetmek” eki “affetmek” kelimesine eklendiğinde “affetmek” olur. “f” harfi kelime ile ek arasına yerleştirilir. 8. Ünsüz harflerden birinin ihmal edilmesidir. A’da “alçak-l ⇒ düşük”, B’de “sıcak-cık ⇒ sıcacık”, C’de “küçük-cük ⇒ minik” ve E’de “ufak-l ⇒ küçük” sözcüklerinde ünsüz düşme görülmektedir. Türkçe kelimelere türemiş ek geldiğinde orta hecede kalıcı düşme meydana gelir. geçiş>geçiş, öğrenen>öğrenci, nakil->çeviri-, sarar->sarar-, dirilik>dirlik, dalma>dalma, yalnız>yalnız, yanlış>yanlış, süpürme>çöp, koku>koklama, çevirme, derin>çağrışım, uyumak>uyku vb. “Sannetmek” kelimesinde ünsüz, “şeyleme” kelimesinde ise ünlü türemesi vardır. düşün, düşün. Dolayısıyla cevap C’dir. Bazı iki heceli sözcüklerde ünlü ile başlayan bir ek varsa ikinci hecedeki dar ünlüler atlanır: ağız / ağız, alın / alın, çığlık / bağırsak, ben / benzi, beyin / beynimiz, boyun / boyun, yan / yan, burun / burunlar, burun / burunlar, göğüs / göğüs, kalp / yürek, göbek / göbek, oğul / oğul; dönüş- / dönüş-, … “Gülümseme” ve “öpücük” kelimeleri ilk bakışta sesli harf türetmesi gibi görünse de aslında bu bir ünsüz düşmesidir. Nasıl mı? Cevap videoda 👌 . Sayfamızı takip etmeyi ve arkadaşlarınızla paylaşmayı unutmayın, böylece bu tür paylaşımları kaçırmazsınız. 23 Aralık 2022 1. Ses düşmesi yaşayan bileşik kelimeler yan yana yazılır: birbirlerine (< biri), kaynana (< kaynana), kaynana (< kayınpeder), nasıl (< orijinal), neden (< ne için), pazartesi (< pazardan sonra), sütlaç (< sütlaç), vb.
Türkçede ünsüz yumuşaması veya ünsüz değişimi bir ses olayıdır. Kesintili sert ünsüzlerle biten kelimelere ünlüyle başlayan bir ek verildiğinde, kelimelerin sonundaki ç, k, p, t ünsüzleri yumuşar ve sırasıyla c, g/ğ, b ve d’ye dönüşür. Füzyon veya hece kaynaşması; Telaffuzu kolaylaştırmak için yazılı ve sözlü biçimde bir kelime, hece veya kelime grubunun kısaltılması veya kısaltılması. Ünlü çatışmalarını ortadan kaldırarak telaffuzu kolaylaştırma eğiliminden kaynaklanan bir vokal olgudur. Türkçe bir cümlenin son hecesinde bulunan dar ünlülerden biri bulunursa ve bu sözcüğün ardından ünlü harfle başlayan bir sözcük gelirse, sözcüğün son hecesindeki ünlü harf düşürülür. 12. ”his-i ⇒sosyal” (ünsüz türemesi) „öğren-(i)ci ⇒ student“ (ünlü kaybı) „ben-e ⇒ bana“ (ünlü değişimi) „student-n-in / life -n -a” (füzyon ünsüzü) Cevap D Sayfa 5 106 Fonoloji Çözümleri 4. Test 1. Majör ünlü uyumu, Türkçe bir kelimenin ilk ünlüsüdür. Hecede kalın bir ünlü “a, ı, o, u” varsa, ondan sonra ne gelir… Kelimeler birleştirildiğinde baskın ünlü (a, e) diğer ünlüyü zayıflatır ve düşmesine neden olur. kahvede>kahvaltıda, cuma>cumartesiden sonra, ne için>neden, ne için>Nola, sütlü yemek>sütlaç, vb. 2. Dar ünlüsü vurgusuz orta heceye düşen sözcüklerden oluşan indirgemelerde, ünlüyle başlayan bir ek aldıklarında ikinci sözcüğün dar ünlüsü düşmez: ağız ağıza, burun buruna, koyun koyuna (yatarak), omuz omuza, çağdan çağa, nesilden nesile, oğuldan oğula, şehirden şehire vb.Ünlü düşmesi var mı?
Alın mı alnım mı?
Bana sana hangi ses olayı?
Affetmek kelimesinde hangi ses olayı vardır?
Kucucuk hangi ses olayıdır?
Kavşak kelimesinde ünlü düşmesi var mı?
Zannetmek ünlü düşmesi var mı?
Alnımda ünlü düşmesi var mı?
Gülüş hangi ses olayı vardır?
Birbiri hangi ses olayı?
Ünsüz değişimi yumuşama mı?
Kaynaştırma ses olayı mıdır?
Bir sözcükte ünlü düşmesi olması için gerekli şartlar nelerdir?
Öğrencide ünlü düşmesi var mı?
Kahvaltıda ünlü düşmesi var mı?
İkilemelerde ünlü düşmesi olur mu?